Poging 1: Belgisch Kampioenschap Struikenduiken

Een video van een minuut en een half, voldoende om de eerste 3,4% binnen te halen. Hoe dat gebeurde ontdek je in deze blogpost.

bk-struikenduiken-groepsfoto

Het is een vrijdagnamiddag, ik ben onderweg naar mijn kot en mijn gsm gaat af. Het onbekende nummer dat me probeert te bereiken, blijkt de videoredactie van het Nieuwsblad te zijn. Ze waren dringend op zoek naar iemand die een korte video wou maken op het BK Struikenduiken. Een kampioenschap waar elke deelnemer zijn beste struikduik toont aan de strenge jury.

Met deze blog in mijn achterhoofd heb ik meteen ja gezegd op de opdracht. Voor ik het wist, was ik ingeschreven bij Randstad en was mijn contract getekend.

Opmerkelijk: Ze hebben me de opdracht toevertrouwd zonder ook maar enig werk van mij te zien. Het feit dat ik journalistiek studeerde en aan de telefoon wel wat afwist van mijn camera was blijkbaar voldoende om er vertrouwen in te hebben.

Voorbereiding

Denk op voorhand altijd goed na wat je nodig zal hebben! Zorg ervoor dat de batterijen opgeladen zijn en check meermaals of je wel het juiste materiaal meehebt.

Naast mijn camera had ik twee lenzen mee: een groothoeklens (Tokina 11-16 F2.8) en een videolens (Samyang 35mm T1.5). Mijn audiorecorder had ik mee voor het geluid en mijn statief voor stabiele shots tijdens de verschillende sprongen.

De aanpak

Wat ik vooraf vreesde, bleek werkelijkheid te zijn: de zaal was veel te donker. Als je weet hoe een camera werkt, dan weet je dat dit een hoge ISO betekent. Het liefst werk ik tot ISO 800, daar heb ik op ISO 1000 moeten filmen. Beter iets meer ruis dan achteraf te donkere beelden.

Gelukkig had ik mijn lichtsterke lens bij de hand. De 35mm lens van Samyang is de perfecte lens voor deze opdracht. In- of uitzoomen is dan wel onmogelijk, het lage diafragma laat veel licht door en komt dus goed van pas in de donkere ruimte. Het nadeel is wel dat je door het lage diafragma niet altijd perfect kan scherpstellen.

Met de audiorecorder heb ik naast de beelden ook het omgevingsgeluid opgenomen. Dit is belangrijk omdat het een videoverslag moest worden en geen aftermovie.

Achteraf

Als je iets voor een krant doet, dan mag je een korte deadline verwachten. Het is daarom belangrijk om op voorhand te weten hoe je het geheel gaat aanpakken. Ik had twee opties: ofwel een opsomming van de beste sprongen, ofwel een kort sfeerverslag. In de ruwe montage heb ik geprobeerd die twee te combineren.

Ik ben begonnen met de sprongen aan elkaar te monteren om vervolgens de quotes op de juiste plaats te zetten. De overige ruimte heb ik opgevuld met sfeerbeelden. Een perfecte afwerking is zo goed als onmogelijk door de korte deadline.

Het resultaat

Het artikel verscheen de maandag nadien op het Nieuwsblad en toen stond het meteen op de voorpagina. Het doet deugd als je weet dat je werk bekeken wordt.

Wat kon er beter?

Hebben jullie tips wat er beter kon? Hoe kon ik het anders aanpakken? Ik hoor het graag in de reacties of via het contactformulier.

Momenteel ben ik de zoektocht begonnen naar mijn tweede opdracht. Heb je een idee of ken je iemand die wel iets weet? Deel gerust deze blog of de Facebookpagina met hem of haar en help me verder tot de 100%.

3,4% tot mijn doel,
Guillaume

Een gedachte over “Poging 1: Belgisch Kampioenschap Struikenduiken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s